Danmarks fotografiske Billedkunstskole




Skolen

Tilmelding

Undervisning

Skolens reglement

Sommerworkshop

De studerendes sider

fatamorgana@get2net.dk



Skolen
Fatamorgana er en selvejende institution, der drives inden for rammerne af folkeoplysningsloven.
Skolen blev startet i 1989 på initiativ af Morten Bo i samarbejde med en gruppe af tidligere og kommende elever, dels deltagere i pilotprojektet på Samsø Folkehøjskole efteråret 1988: Fotografi som billedkunst, dels andre interesserede, der havde et ønske om at komme til at gå på en fotografisk billedkunstskole.
Skolens hovedlærer er Morten Bo og blandt skolens gæstelærere er fotograferne Henrik Saxgren, Tove Kurtzweil, Per Folkver, Anders Petersen, Stig Stasig, Nicolai Howalt, Per Morten Abrahamsen, Kent Klich, Anne-Li Engström, Tina Enghoff, Jytte Rex og Klaus Holsting.
Daglig leder er Lise Grue.
Skolen har plads til 20 elever, heraf kan gengangere, skolens projekthold, højst udgøre 10.
Skolen har lokaler i den indre by i København.
Fatamorgana, danmarks fotografiske Billedkunstskole
Teglgårdsstræde 5
1452 København K
Telefon og fax: 33 15 68 66.
Elevtelefon: 33 15 69 66

Formål
Det er skolens mål at give personer med interesse for fotografi mulighed for at udvikle sig kreativt. Give dem indsigt i fotografiets kvaliteter som kunstnerisk udtryksmiddel, give dem mulighed for at dygtiggøre sig gennem eksperimenter og opgaveløsninger, ved foredrag og i diskussioner.

Styrelsen
Skolens styrelse er en rådsgruppe, der bistår skolens leder.
Styrelsen består udover Morten Bo af Bjørn Nørgaard, fotograferne Tove Kurtzweil, Henrik Saxgren, Per Folkver samt tidligere elever Sine Fiig, Morten Nilsson, Henning Hjorth og Trine Søndergård. Skolens protektor er Christer Strömholm.

Tilbage til start

Undervisning
Undervisningen foregår fra 1. september - 31.december og fra 1.februar - 31.maj dagligt ki. 9 - 17 med mulighed for aften- og natarbejde, skolen er åben for eleverne døgnet rundt.
Grundøvelserne er en række skitseopgaver med hver sit sigte: konfrontation, reportage, dokumentation, formidling eller fri kunst. Derudover er der et gennemgående projekt efter eget valg: uddybende reportage, større illustrationsopgave, portefolio, forsiag til bogprojekt eller lignende. Og så vil en række gæstelærere, alle udøvende, professionelle fotografer eller andre billedkunstnere, stille deres egne opgaver, som de selv følger og tilsidst kritiserer ved en fælles gennemgang.
Alle opgaver afsluttes iøvrigt med en fælles gennemgang.
Herudover vil der være studiekreds med emnet billedanalyse samt ugentlige foredrag af indbudte gæster.
Elever på 2. eller 3. semester udgør skolens projekthold. De arbejder primært med egne valgte opgaver af længere varighed.
På hvert kursus vil der være en obligatorisk ekskursion til udiandet. Kurset stutter med en fælles ophængning på et lokalt udstillingssted: Billedhuset, Fogtdals Fotocafé eller lignende.
Vi bombarderes i vores hverdag med stadig flere billeder. Billeder, der vil have os til at mene, føle og købe bestemte holdninger og produkter, og det er derfor vigtigt at være bevidst om billedets utrolige muligheder. Vi skal tage fotografi alvorligt.
Og netop respekten for fotografiets kraft, læren om dets evne til at manipulere, forvrænge eller fortælle usete sandheder vil være en vigtig del af kursets formål, for vi skal Iære at anvende fotografiets magi, men også kunne gennemskue og tage afstand fra løgnen i hverdagens anmassende billeder.

Fotografi er et sprog
Vi skal Iære at tale det og forstå det. Men fotografiet er ogsa et redskab. Et redskab, der skal bruges til at uddybe den personlige erkendelse og forhåbentlig få os til at opdage nye uudnyttede kræfter i os selv, gøre op med gamle fordomme.

Teknik
Der vil først og fremmest blive arbejdet med 35 mm s/h negativ og s/h papirkopi. Grundliggende fotografisk teknik og kamerabetjening forudsættes bekendt, og den mere avancerede må eleverne selv tilegne sig gennem eksperimenter og ved selvstudier.
Lærervejledningen vil primært bestå i at stille opgaver, bistå med udvælgelse af negativer til kopiering, samt løbende og endelig kritik af de færdige billeder. Der gives ikke egentlig undervisning i fototeknik.

Elevarbejde
Alt praktiskt arbejde, herunder mørkekammerarbejdet, skal eleverne seiv stå for. I små grupper med specifikke ansvarsområder sørger eleverne selv for orden og vedligeholdelse, oprydning og indkøb.
Eleverne er ansvarlige for eventuel misligholdelse og ødelæggelse, og de har ansvaret for, at skolen holdes aflåst uden for undervisningstiden.

Forudsætninger
Ønsker du at blive optaget som elev ved skolen, skal du være fyidt 18 år og have kendskab til s/h-filmfremkaldelse, s/h-kopiering og 35-mm kamerabetjening.
Du skal have arbejdet seriøst med fotografi og have intentioner om at gå videre ad den vej. Et stort engagement er en forudsætning for deltagelse.

Tilbage til start

Tilmelding
Tilmelding til skolen kan ske nårsomhelst. Et optagelsesudvalg bestående af skolens leder samt tidligere og nuværende elever udvælger 2 gange om året de kommende kursister. Efterårsholdet sammensættes 1. juni og forårsholdet 1. november, hvorefter ansøgerne straks får skriftlig besked om, hvorvidt de er blevet optaget på skolen. Normalt søger ca. dobbelt så mange som der er plads til.
Send din udfyldte tilmeldingsblanket sammen med en motivering for at ville gå på skolen og 10 s/h kopier, der dokumenterer dit faglige niveau.

Betaling
Der skal betales en kursusafgift for at gå på skolen. Kursusafgift for forårsholdet betales l.december og 1. februar, kursusafgift for efterårsholdet betales 1. december og 1. februar. Eleverne skal seiv betale for deres materialeforbrug samt udgifter til ekskursion.

Skolekort
Skolens elever vil ved at fremvise deres skolekort kunne købe fotografisk udstyr og fotografiske materialer med betydelig rabat hos skolens leverandør, ligesom kortet giver gratis adgang eller reduceret entré på en række muséer, udstillinger og gallerier.

Sommerworkshop
Hvert år omkring påske kommer programmet for skolens sommerworkshops, hver af en uges varighed. Programmet kan fås tilsendt ved henvendelse til skolens kontor.

Tilbage til start

Skolens reglement
Motivation er den bærende kraft. Kun arbejde, der udspringer af lyst har værdi.
Kreativ udfoldelse er en pligt. Engagement er en forpligtelse og udfoldelse et krav.
Ros og kritik er selvfølgeligheder. Alle er åbenmundede og modtagelige. Kritik er en hjæip, ikke et angreb.
Ubetinget åbenhed hersker. Ulmende utilfredshed, skjult misundelse eller hemmelighedskræmmeri findes hverken hos elever eller hos lærere.
Enhver har ret til personlig samtale. Fortrolighed og individuelle hensyn skal vurderes højt. Både faglige og personlige hensyn skal tages alvorligt.
Skolens drift bygger på elevforvaltning. Alle praktiske gøremal varetages af eleverne selv.
Skolen har døgnåbent. Eleverne har krav på at kunne arbejde når som helst og har derfor også pligt til at holde skolen låst uden for undervisningstiden.
Alle materialer betales af eleverne. Ud over kursusafgiften betaler eleverne selv deres materialeforbrug, og de har derfor også ejendomsretten og copyrighten til deres film og kopier. Skolen har dog ret til at disponere over elevarbejder til udstillingsbrug og i markedsføringen.
Bortvisning. Hvis Fatamorganas reglement trods gentagne advarsler ikke tages alvorligt, eller hvis betaling af kursusafgift eller materialer ikke finder sted som aftalt, kan en elev af lederen bortvises fra skolen.

Tilbage til start