Sofa eller Slagelse?
Boligsituationen for studerende er katastrofal, ventelisterne bugner, og overalt i studenterorganisationer tages initiativer til at løse den håbløse situationen. Sofa-formidlingen tilbyder desperate boligsøgende en overnatningsmulighed, og for de husvilde studerende som flyttede til Københanvn, Århus eller Odense for at studere er det et kæmpeproblem. Den ordinære venteliste hos KKK, Kollegiernes Kontor i København er på 7.594 studerende og akutlisten på 842.
- Det er et gigantisk boligproblem, som især København står med, siger Torben Holm, formand i Danske Studerendes Fællesråd.
Mange studerende bruger timer i transport, mens de venter på den såkaldte akutliste, andre flytter på vandrehjem, proppes ind på overfyldte værelser, for selvom de har krav på at få en bolig omkring studiestart, så mangler de stadig et sted at bo.
- Al min tid går med at lede efter et sted at bo. Det er ikke ligefrem den fedeste studiestart, forklarer Martin Andresen, der startede sin boligjagt for seks måneder siden. Siden sin studiestart har hotelophold, campinghytte og vandrehjemsovernatninger kostet ham mere end 5.000 kroner.
Den desperate boligsøgende er et let bytte for skruppelløse boligsvindlere.
- Jeg bor i London lige nu og kan derfor ikke vise dig lejligheden. Men hvis du skynder dig at overføre et depositum på 20.000 kroner, så sender jeg nøglen til dig idag.
Adskillige har fået sig en lang næse, når de opdagede at den lejlighed, de havde kontrakt på og betalt indskud for også var blevet lejet ud til 10 andre.
De studerende protesterer, demonstrerer foran overborgmesterens kontor.
- Vi er her for at spørge, om de tusindvis af studerende, der mangler bolig i København lige nu, kan få lov at sove her hos Frank, eller hvad han har tænkt sig.
Men samtidig med boligmanglen er der flere tomme huse i byen end nogensinde, udbuddet af erhvervslejligheder, der står tomme, fordi de ikke kan sælges er eksploderet, saneringsmodne bygninger spærres af, så ingen kan anvende dem, før de om nogle år skal rives ned.
- Det er en spildt ressource med de her tomme bygninger, og det nager os, siger Christian Fumz fra organisationen Givrum.nu, der arbejder på at gøre det lettere for iværksættere at starte projekter op i byens tomme rum.
Også organisationen SOA registrerer og formidler oplysning om byens tomme huse, der er p.t. 20 større bygninger, masser af mindre og et utal af ubeboede lejligheder.
Danske Studerendes Fællesråd har tabt tålmodigheden med politikere og spekulanter og har derfor besluttet at lave en større kampagne med tre mål:
- opfordre politikerne til at skaffe boliger nu
- opfordre erhvervslivet til at give alle tomme bygninger fri
- opfordre de boligløse til at tage sagen i egen hånd og flytte ind hvor lokaler eller huse står tomme.
Du skal komme med forslag til et kampagnebillede, der kan skabe debat, ruske politikere og erhvervsliv og vise solidaritet med de desperate boligsøgende. Dit fotografiet skal med en tekst, der senere besluttes anvendes på plakater, flyers, i annoncer og aviser.
På møde torsdag 11. oktober klokken 14 i Danske Studerendes Fællesråds kampagneudvalg vil alle forslag blive analyseret og diskuteret og det vil blive besluttet hvilket forslag, der skal anvendes.
Aflever dit fotografi i format A3 30x42 cm uden tekst høj- eller lavformat ophængt på en af tavlerne i undervisningsstuerne inden torsdag 11. oktober 14:00
mb 8.X.2012